Wereld Bijen dag 🐝

Op 20 mei 2024 is het weer wereld bijen dag, deze dag is er gekomen om de bewustwording voor bijen weer in de kijker te zetten. Deze kleine wezentjes zijn namelijk van levensbelang voor ons voortbestaan als mens.  

 

Waarom in mei?  

In de maand mei worden er weer heel veel soorten (wilde) bijen actief en zijn ze weer volop te zien in de tuinen, ze beginnen aan de productie van hun voorjaarshoning.  

 

Maar bijen steken! 

Veel mensen zijn angstig van bijen, want ze kunnen natuurlijk steken wat lelijk pijn kan doen. Maar een bij steekt enkel als ze zich bedreigt voelt en geen andere uitweg ziet. Wanneer een bij steekt verliest ze haar angel, een stukje van het lichaam dus waardoor ze uiteindelijk zal sterven.  


Bezige bij op roze seringenboom

Hoe kan je voorkomen dat je gestoken wordt?

  

  • Blijf rustig als er een bij in je buurt is. Hevig beginnen wuiven met je handen zaait paniek. Als je rustig blijft vliegt de bij weer weg.  
  • Zet geen honing op tafel, honig trekt bijen aan (dit kan je ook voor hebben met andere zeer zoete stoffen)  
  • Fel gekleurde kleding (met prints) kan de bijen aantrekken doordat ze deze verward met een bloem.  

Toch gestoken? Lees meer: https://www.azaron.nl/insectenbeet/bijensteek/#:~:text=Wanneer%20een%20bij%20zich%20bedreigd,angel%20niet%20meer%20terug%20trekken. 

 

Hoe kan jij de bijen helpen? 

 

  • Maai je gras wat minder vaak, of laat bepaalde stukken ‘wild’ groeien. Een wildere tuin is beter voor mens Ă©n dier. Wilde bloemen zijn niet alleen mooi maar ook geweldig voor bijen.  
  • Kies voor inheemse struiken, de bijen blij met de bloemen en jij met de heerlijke vruchten.  
  • Wees niet te snel met het oogsten van de groenten, bloeiende wortels, preien of uien vinden de bijen heerlijk! Net zoals kruidentuintjes heerlijk zijn voor bij en mens.  
  • Dood hout geeft plek voor leven, een hoekje in de tuin waar niets groeit? Laat er eens wat dood hout zijn gangetje gaan of een berg zand. Een zandhoop op een zonnige plek helpt bijen in de grond te nestelen.  
  • Plant bloembollen of leg een bloemborder aan, kies zoveel mogelijk inheemse planten.  
  • Hang een insectenhotel, koop er eentje of knutsel er zelf eentje. Het is niet moeilijk en geeft zowel bijen als andere kleine insecten een nestelplaats. Hang ze op een zonnige maar beschutte plek. Laat de hotelletjes hangen, in het voorjaar komen de kleintjes uit en vertrekken zij daaruit weer op hun eigen avontuur.  
  • Plaats een groen dak, deze zijn niet alleen isolerend maar met de juiste planten kunnen ze een echte bijen hemel worden.  
  • Kies voor een vriendelijker alternatief in plaats van pesticiden.  

meer: https://www.natuurpunt.be/system/files/2023-09/bijengids-2021.pdf?utm_source=&utm_term=DOWNLOAD%20JE%20GIDS` 

 

Als je nu denk ik heb geen (grote) tuin, ik maak geen verschil. Dan zit je er flink naast, zelf op je stads balkon kan je het verschil maken door de juiste planten of beschutting aan te bieden. 

 

Veel plezier met tuinieren en genieten van deze prachtige wezentjes!  

Wereld Bijen dag 🐝
Kelly W. 13 mei 2024
Deel deze post
Labels
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten